hoeveel led inbouwspots

Een ezelsbruggetje voor hoeveel led inbouwspots je nodig hebt

Posted by

Led spots in je huis zijn een goede, mooie en milieuvriendelijke manier van verlichting. Maar vaak is het nog onduidelijk hoeveel led spots je nu precies nodig hebt om de ruimtes van je woning op een mooie en egale manier te kunnen verlichten. Hierbij zijn er heel veel verschillende factoren die een rol spelen, waardoor het lastig is om één antwoord te kunnen geven. Er is echter wel een ezelsbruggetje dat je kunt toepassen bij het plaatsen van led spots. We zullen dit ezelsbruggetje wat verder toelichten in de rest van het artikel.

De lux waarde per ruimte

De lux waarde is de hoeveelheid licht die op een vierkante meter aanwezig is. Het is dus in principe een meetwaarde van de hoeveelheid licht in een ruimte. Er wordt hierbij uitgegaan van de hoeveelheid lumen, dus de lichtstroom van de led spots die daadwerkelijk op het oppervlak terechtkomt. De hoeveelheid lux, oftewel de lichthoeveelheid die je nodig hebt, verschilt per ruimte. In een standaard ruimte, zoals een woonkamer of een slaapkamer, gaan we uit van een lux waarde van 200. In ruimtes zoals een kantoor is echter meer licht nodig, namelijk 350 tot 500 lux. In deze ruimte moet je dus twee keer zoveel led inbouwspots plaatsen voor een goede verlichting.

Het ezelsbruggetje bij het plaatsen van led spots

Wanneer we uitgaan van een lux waarde van ongeveer 200, geldt voor het plaatsen van led spots dat je 1 Watt aan verlichting nodig hebt per vierkante meter van je ruimte. Dit kun je dus toepassen in standaard ruimtes zoals de woonkamer of de slaapkamer, maar zoals eerder genoemd, kan dit per ruimte verschillen. Let bij het plaatsen van de led spots op het aantal watt, en stel dit af op het aantal vierkante meter van je ruimte. Gebruik de ezelsbrug als eerste indruk van de hoeveelheid led spots die je moet plaatsen, en als je te weinig of te veel licht hebt, kun je dit later altijd nog aanpassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *