De juiste inbouwspots op de juiste plek

Posted by

Voordat u aan de slag gaat met het plaatsen van uw inbouwspots, wilt u natuurlijk eerst graag weten welke inbouwspots het best passen op welke plek. Voor een werkplek wilt u natuurlijk een ander soort licht dan een sfeerverlichting, en op de badkamer is weer een ander soort led inbouwspots vereist. Hieronder staan enkele tips die u kunnen helpen bij het plaatsen van de juiste inbouwspots op de juiste plek.

Sfeerverlichting

LED spotje

Voor in een normale huiselijke situatie zijn de inbouwspots van 9 Watt het meest populair. Deze lampen kunnen worden vergeleken met halogeen lampen van 35/40 Watt, en zijn daarmee prima geschikt als een sfeervolle hoofdverlichting. Het advies is om één van deze inbouwspots per 3 m2 te plaatsen. Als extra sfeerlampjes kunt u ook kiezen voor inbouwspots van 4 Watt, die u bijvoorbeeld op een schilderij of een mooie plant richt.

Op een werkplek, aan de eettafel of in de keuken

Als u aan het werk bent, wilt u natuurlijk voldoende licht hebben om goed te kunnen zien wat u aan het doen bent. Hetzelfde geldt voor in de keuken – voldoende licht bij het koken is altijd handig. En ook aan de eettafel wilt u voldoende licht hebben om gezellig samen te eten of bijvoorbeeld de krant te lezen. Daarom gebruikt men op deze plaatsen vaak inbouwspots van 12 Watt. U kunt ook kiezen voor 9 Watt inbouwspots, maar deze kunnen dan iets dichter op elkaar worden geplaatst, zodat u toch nog voldoende licht heeft.

In de badkamer

Led inbouwspots badkamer

In de badkamer heeft u een speciaal soort inbouwspots nodig. Omdat er in de badkamer veel gebruik gemaakt wordt van water, moeten de inbouwspots spat waterdicht zijn. Veelgebruikte inbouwspots voor de badkamer zijn 6 Watt, met een warm wit licht. Een plaatsing van ongeveer één inbouw spot per 2 m2 zorgt voor een mooie verlichting. Zoek de juiste IP-waarde op om ervan verzekerd te zijn dat de led inbouwspots aan de juiste waterdichtheid voldoen. IP44 is bijvoorbeeld een goede waarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *