inbouwdiepte LED inbouwspots

De inbouwdiepte van een led inbouwspots

Posted by

Een led inbouwspots dient in een verlaagd plafond te worden gemonteerd, zodat hij mooi is weggewerkt en niet uitsteekt. Maar hoeveel inbouwruimte heb je nu precies nodig voor je lamp, hoe bereken je dit en wat moet je doen als je een ondiep verlaagd plafond hebt waar veel led inbouwspots niet in passen?

Inbouwdiepte van een led inbouwspots vergeleken met een halogeen lamp

Bij het plaatsen van een halogeen inbouwlamp moest men altijd rekening houden met extra inbouwruimte rond de armatuur. Dit komt doordat halogeenlampen minder efficiënt zijn dan een led inbouwspots, en dus meer warmte produceren. Door hiervoor extra inbouwruimte over te houden, kun je eventuele schade voorkomen. Een led inbouwspots maakt gebruik van een efficiënt koelsysteem, waardoor er nauwelijks warmte vrijkomt. Hierbij hoef je dus geen rekening te houden met een extra inbouwruimte: je hoeft enkel te letten op de dikte van het armatuur van de lamp, en deze te vergelijken met de diepte van je verlaagde plafond, om te kijken of hij erin past.

Welke inbouwdiepte moet jouw led inbouwspots hebben?

Led inbouwspotje

Voordat je een led inbouwspots gaat aanschaffen, moet je natuurlijk weten hoeveel ruimte je ervoor hebt in je verlaagde plafond. Hierbij kun je de dikte van de gipsplaat en de ruimte achter de gipsplaat bij elkaar optellen voor de totale inbouwdiepte waar een led inbouwspots geplaatst kan worden. Heb je bijvoorbeeld een led inbouwspots met een inbouwdiepte van 45mm, die je gaat monteren in een gipsplaat van 9mm dik, dan heb je een ruimte van 36mm nodig achter de gipsplaat.
Wanneer je kiest voor kantelbare led inbouwspots die je niet gaat kantelen, dan kunnen deze ook geplaatst worden in een ruimte met een lagere inbouwdiepte. Dit komt doordat het kantelen meer ruimte in beslag neemt.

Led inbouwspots met een extra ondiepe inbouwdiepte

Wanneer je een niet al te diep verlaagd plafond hebt, is het vaak lastig om een passende led inbouwspots te vinden. Gelukkig is er een oplossing: led inbouwspots met een kleinere inbouwdiepte. Kies bijvoorbeeld voor een led inbouwspots met een inbouwdiepte van slechts 21mm, die ook in de ondiepe plafonds past!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *